Bel ons op +31 642125403

Wat is dry needling

img_7728 Dry needling is een behandelmethode voor het opheffen van ‘trigger points’ in de spier door middel van acupunctuur naalden. Een trigger point is een ‘verkrampte knoop’ in de spier welke door o.a. overbelasting of trauma kan ontstaan. De trigger points kunnen door spanning en druk o.a. uitstralende pijn, paresthesieen (stoornis in de gevoelswaarneming),  spierzwakte, bewegingsbeperkingen en coördinatie problemen veroorzaken. Deze verschijnselen welke ontstaan door trigger points wordt het myofasciale-pijn-syndroom genoemd. Het ontstaan van triggerpoints:
  • Trauma ( hangen in een halster, uitglijden )
  • Ongewone belasting ( ongetraind een wedstrijd rijden, een paard wat nooit springt zonder voorbereiding een parcours laten springen etc )
  • Vele herhalingen van een eenzelfde beweging ( Denk aan: scheef zitten van de ruiter, teveel op 1 hand rijden, eenzijdige training, instabiele zit maar ook paarden die weven krijgen continue een herhaalde belasting op beide voorbenen)
  • Compensatie mechanisme na bijvoorbeeld een trauma.
  • Systematisch voorkomende factoren ( stress, inadequate voeding, infecties en disbalans in het hormonale systeem)
Een dry needling behandeling is diervriendelijk, doeltreffend en effectief en bovenal veilig! Een kernpunt van een dry needling behandeling volgens de methode van Andrea Schachinger is het werken met ‘spierketens’. Net als in de osteopathie is de visie van dry needling dat alles in verbinding staat met elkaar. Het paardenlichaam wordt niet opgedeeld in spieren maar in zogenaamde ‘anatomy-trains’. Dit houd in dat niet iedere spier aangeprikt hoeft te worden om ontspanning te verkrijgen in meerdere spiergroepen. Dry needling kent zeer goede resultaten en is een doeltreffende methoden bij pijnklachten. Met een lange dunne naald wordt er in het trigger point geprikt, hierdoor ontstaat er een reflex. De spier trekt zich kort samen om daarna langdurig te ontspannen. Door deze effectieve methode kan het paard al in 1 behandeling van zijn probleem af zijn.